dimarts, 14 de juny del 2016

Benvingudes i benvinguts al bloc!

Hola a tots i totes!
La Carlota González Vilà, la Marta Aymí Montané, la Judit Fábregas Flores i la Cèlia Lladonosa Soler hem realitzat una sèrie de recorreguts per tota la ciutat de Barcelona. En diverses entrades podreu descobrir els diferents itineraris que hem anat fent i els diferents llocs que hem visitat.

ÍNDEX


1- INICI
     Benvinguda al bloc
     Índex d'entrades 

2- EIXAMPLE
     Itinerari
     Introducció (Marta)
     La Rajoleta (Carlota)
     La Pedrera (Marta)
     De la Casa de les Punxes a la Casa Batlló (Cèlia)
     La Sagrada Família (Judit)


3-RAMBLES - FAÇANA MARÍTIMA
     Itinerario
     Introducción (Carlota)
     De Plaza Cataluña a "Portaferrissa"  (Marta)
     Del Palacio de la Virreina a la Palaza Real (Judit)
     De l'edifició de les "Drassanes" a Colom (Cèlia)
     Del Gobierno Militar hasta el Palacio de Mar (Carlota)


4-BARRI GÒTIC
     Itinerari
     Introducció (Cèlia)
     De Francesc Macià al carreró de l'Ave Maria (Judit)
     Del carrer del Call a la Casa de les Canonges (Marta)
     Del Palau de Lloctinent a Santa Maria del Març (Carlota)
     Del Fossar de les Moreres al Palau de la Música Catalana (Cèlia)
     Glossari (Cèlia)

5-MONTJUIC
     Itinerario
     Introducción (Judit)
     De Plaza España al Palacio Nacional (Carlota)
     Estadio Olímpico de Montjuc y la "Font del Gat"  (Judit)
     El teatro griego (Cèlia)
     Los jardines "Mossèn Cinto"  (Marta)

6-MÚLTIMÈDIA
     Link vídeo "L'Eixample"
     Link vídeo "Rambles- façana marítima"     Link vídeo "Barri Gòtic"
     Link vídeo "Descobrint la muntanya de Montjuïc"


7- ENTREVISTA
     Versió 1. Subtítols en anglès. (Cèlia)
     Versió 2. Subtítols en castellà. (Marta) 

8- VALORACIONS
     Què són?
     Valoració Judit (Judit)
     Valoració Cèlia (Cèlia)
     Valoració Carlota (Carlota)
     Valoració Marta (Marta)










 

Eixample: Itinerari

Aquest és el mapa del recorregut que vam realitzar durant el dia que passejàrem per l'Eixample.



 Això és la llista de les parades que vam fer durant 
aquesta part de la visita a Barcelona:

Aquí podeu veure com vam anar al lloc de quedada i com vam tornar fins a casa:






Tots els dies hem quedat a les 8:00 a la Sardana perquè és la parada que ens quedava més aprop a totes i des d'allà sortien tots els transports necessaris.

Eixample: Introducció


Avui introduïm aquest crèdit realitzant un recorregut per l'Eixample. Encara no sabem com sortirà res ni com anirà, però esperem que perfecte. Suposem que no ens serà difícil orientar-nos, doncs ho tenim tot preparat. Hem quedat a les 8:00h del matí a la parada de la Sardana per poder arribar abans i assegurar la nostra puntualitat.
Cap al 1850, la necessitat d’enderrocar les muralles de la ciutat, per la burgesia i per les capes populars barcelonines. Després de negociar amb el govern, van aconseguir l’autorització de l’enderrocament de les muralles de la ciutadella que asfixiaven el creixement de la ciutat. Aquest fet permetia urbanitzar la ciutat i els pobles del pla, i per tant organitzar una nova ciutat amb la construcció d’un exemple.

L’abril de 1859, l’ajuntament va convocar un concurs de projectes de l’Eixample per la ciutat, el va guanyar l’arquitecte Rovira i Trias . L'Eixample era una realitat a l’acabament del segle i enllaçava la ciutat vella amb els pobles industrials del pla de Barcelona (Sants, Gràcia, Sant Martí, Sant Andreu...). L’ajuntament va anar modificant les lleis per autoritzar augments de volum edificat. L’edificació té poc a veure amb l’idea original.


La Rajoleta


Ildefons Cerdà

Va néixer a mas Cerdà de la Garga, una propietat que la seva família tenia des del segle XIV, a Centelles (la Plana de Vic).

Resultat d'imatges de pla cerda


Fou enginyer, urbanista, arquitecte, jurista, economista, polític, milicià... home polifacètic que serà recordat per la reforma urbanística de la Barcelona del segle XIX, reforma coneguda com a Pla Cerdà, que donarà com a resultat l'actual barri de l'Eixample. Fou un del fundadors de l'urbanisme modern.


Al llarg de la primera meitat del sXIX, la industrialització havia originat una gran necessitat de mà d’obra a Barcelona. La ciutat es va convertir en un recinte atapeït on la qualitat de vida era tan degradant que provocava constants revoltes.

La densitat va arribar als 890 habitants/hectàrea, quasi el triple que la de ciutats com París o Madrid i deu vegades la de Londres.

Els carrers tenien una amplada mitjana de 4m i les edificacions sovint estaven tan pròximes que es podia passar directament del terrat d’un edifici a un altre. Per guanyar espai s’alçaven nous pisos sobre habitatges ja en males condicions i habitacles entre edificis a banda i banda del carrer a manera de pont.
La salubritat i la higiene eren pràcticament inexistents.
La ciutat es trobava envoltada d’una muralla fora de la qual, per raons militars, hi havia la prohibició d’edificar.

Cerdà havia aixecat un plànol topogràfic del Pla de Barcelona i va aprofitar-lo per redactar al 1855 un avantprojecte d’eixample de la ciutat. Aquest avantprojecte mostrava ja les línies generals del que seria el “Proyecto de Reforma y Ensanche de Barcelona” (1859) fet per encàrrec directe del Ministerio de Fomento.
La ciutat planificada per Cerdà era descentralitzada, sense diferència entre centre i perifèria; oberta, amb carrers amples, illes obertes, jardins, edificació baixa i igualitària, sense classes socials separades. Cerdà volia donar prioritat al contingut (les persones) per sobre del continent (els carrers, edificis...).

L'eixample està situada entre l'Avinguda Diagonal i Gran Via. Entre el nostre grup hem pogut trobar el perímetre i l'área aproximada que te aquest trapezi format per Diagonal, Passeig de Gràcia, Passeig de Sant Joan i Gran via.
· Perímetre: 3.800 metres
· Àrea: 812.000 m2.

El nom de la fàbrica de rajoles d'esplugues s'anomena Pujol i Bausis, va ser fundada l'any 1858 per dos socis francesos anomenats Màrius Jourdan i Juan Terrada.
Uns anys desprès la fabrica va passar a mans de Jaume Pujol i Bausis, d'aquí el seu nom... Cap als anys 1940, la fabrica entra en crisi, i no es fins l'any 1984 que la fabrica va tancar definitivament amb el nom de “Industrial Ceràmica Vallvé S.A.”

Arquitectes com Gaudí, Gallissà, Puig i Cadafalch, Domènech i Montaner, Font i Gumà, Bassegoda… , mantenir les seves obres arquitectòniques d’elements ceràmics elaborats a la fàbrica d’Esplugues.

Resultat d'imatges de la rajoleta


TIPUS DE RAJOLA:

Model de rajola aplicada al Institut Pere Mata de Reus, obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Projecte del dibuixant i mosaïcista Lluís Brú, 1910. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis, 1996.
Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat




Model de maó aplicada al Parc Güell de Barcelona , obra de l' arquitecte Antoni Gaudí. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis , 1997 .

Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat




Model de maó aplicada a Can Casanovas d'Esplugues, obra de l'arquitecte Antoni Maria Gallissà , a la casa de les Punxes i Palau Macaya de Barcelona , obres de l' arquitecte Josep Puig i Cadafalch. Projecte de l'arquitecte Antoni M. Gallissà , 1901. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis , 1998 .

Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat

Model de rajola aplicada a la casa Lleó Morera de Barcelona, casa Navàs i Institut Pere Mata de Reus, obres de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Projecte del dibuixant i mosaïcista Lluís Brú. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis, 1999.

Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat

Model de maó aplicada a la casa Lleó Morera de Barcelona , obra de l' arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Projecte del dibuixant i mosaïcista Lluís Brú. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis , 2000 .



Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat





Model de maó aplicada a la casa Coll i Regàs de Mataró i Casa Puig i Cadafalch d'Argentona , obres i projecte de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis , 2001 .


Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat

Model de rajola aplicada al Palau Güell de Barcelona, obra de l’arquitecte Antoni Gaudí. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis, 2002.

Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat

Model de rajola aplicada al carrer Rosselló 213 de Barcelona. Projecte de l’artista, pintor i decorador Adrià Gual, 1915. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis, 2003.


Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat



Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat


Model de maó aplicada a la casa Lleó Morera de Barcelona, Casa Navàs i l'Institut Pere Mata de Reus , obres de l' arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Projecte del dibuixant i mosaïcista Lluís Brú. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis , 2005 .


Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat

Model de maó aplicada a la casa Barbey de la Garriga , obra de l' arquitecte Manuel Joaquim Raspall i Mayol. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis, 2006.


Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat




Model de rajola aplicada a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, al pavelló de la Mercé, obra de l’arquitecte Lluís Domènec i Montaner. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis, 2007.


Resultat d'imatges de rajoles esplugues de llobregat rosa

Model de maó aplicada a una antiga lleteria al carrer Bonavista 40 de Sant Just Desvern. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis , 2009.



Resultat d'imatges de rajoles pujol y  baussis

Model de maó aplicada al balneari Broquetas de Caldes de Montbui , probablement segons idea de Joan Baptista Alós. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis, 2011 .

Resultat d'imatges de rajoles pujol y  baussis

Model de maó aplicada localitzada en un dels murs enrajolats de La Rajoleta ia la cuina de l'actual Espai Xavier Corberó a Esplugues de Llobregat ; al carrer Sant Pau 4 de Barcelona ia les cases de Parellada , al carrer Montserrat 18-24 de Martorell. Col·lecció de rajoles Pujol i Bausis , 2013 .





MODERNISME ARQUITECTÒNIC:

* -Inspiració en la naturalesa i l'ús profús d'elements d'origen natural però amb preferència en els vegetals i les formes arrodonides de tipus orgànic entrellaçant-se amb el motiu central.


* -Ús De la línia corba i l'asimetria; tant en les plantes i alçats dels edificis com en la decoració.



* -Tendència A l'estilització dels motius, sent menys freqüent la representació estrictament realista. Ús d'imatges femenines en actituds delicades i gràcils, amb un aprofitament generós de les ones en els cabells i els plecs de les vestimentes (drapejat). Actitud tendent a la sensualitat ia la complaença dels sentits, arribant fins l'erotisme en alguns casos.



* -Llibertat En l'ús de motius de tipus exòtic, siguin aquests de pura fantasia o amb inspiració en diferents cultures, com per exemple l'ús d'estampes japoneses.



* -Aplicació Envoltant del motiu prenent alguna de les característiques anteriorment esmentades en contraposició amb les característiques habituals de l'element a decorar. L'element destacat de tipus orgànic embolica o s'uneix amb l'element que decora.



Arquitectes importants:



Els arquitectes més importants en aquest estil van ser :



-Lluís Domènech i Montaner:



-Antoni Gaudí: