dimarts, 14 de juny del 2016

Del Fossar de les Moreres al Palau de la Música Catalana


El Fossar de les Moreres


A més de la meitat del camí arribem al Fossar de les Moreres, un lloc que ha marcat molt en aquest indret de Barcelona. És una plaça memorial adjuntada a la Basílica de Santa Maria del Mar. Fou construïda a sobre de la fossa comú durant el setge del 1714.

Podem llegir la següent inscripció, text de Serafí Pitarra:



Al fossar de les Moreres no s'hi enterra cap traïdor,

fins perdent nostre sbanderes serà l'urna de l'honor.

El peveter que hi ha a la plaça es va innagurar el 9 de març de 1999. Hem preguntat als veïns i comerciants de la zona. La majoria han respòs que troben aquest espai crucial per la hsitòria de Barcelona i que té un significat molt especial, però d'altres ens han rebutjat la conversa.








Ara ens dirigim cap al carrer Montcada, just a la dreta de la plaça. 




Parem al número 23 a la Casa de la Torre Triforada i, després, al Palau Dalmases (20). Aquest Palau acull l'entitat Flamenco Barroc que ofereix diferents espectacles musicals de flamenc i òpera a tots les públics. Aquest bonic espai testimonia la vida artística, política i cultural de Catalunya.





Seguim avançant fins el 15: Palau Berenguer d'Aguilar. Hi hem entrat i la dreta hem pogut observar unes tines romanes que es feien servir per preparar el bany per a tenyir, especialment el blau d’indi. Blau de tina.
 



Ens topem amb el número 12, a la col·lecció Rocamora del Museu Tèxtil i d'Indumentària, antigament Palau del Marqués de Llió. 



Aquí podem observar un munt de gent circulant, en un carrer dedicat a l'art. Ens ha cridat molt l'atenció l'interior de les sales i les diferents persones que hi entraven, juntament amb la gran varietat cultural que s'amuntegava en les saletes.

Passem pel carrer dels Assaonadors, que eren els qui tenien com a ofici assaonar la pell dels animals, o sigui realitzar-ne els acabats de la pell i el cuir.

Tot seguit passem pel carrer Giralt, que era un escriptor.
 



Ara durant una llarga estona hem pogut passejar pels bonics carrers d'aquesta ciutat, fotografiant els petits detalls i gaudint d'aquesta ruta amb les companyes de grup i d'un bon dia.



Arribem al Palau de la Música, on fem una fotografia de la façana amb una perspectiva diferent.

El Palau de la Música Catalana té com a estil el Modernisme. Fou dissenyada per l'arquitecte Lluís Domènec i Montaner. Es va construir entre els anys 1905 i 1908.

La façana realitzada per Domènech i Montaner sorprèn per la seva construcció, que es va realitzar com si anés a la vista, malgrat que estava completament cega per la posició en tot el seu frontal de l'església de Sant Francesc de Paula. Per aconseguir l'entrada de llum a través dels finestrals d'aquesta façana, l'arquitecte va construir un pati d'uns tres metres d'amplada que feia de límit amb l'església. Ens ha sorprès molt.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada